10.9.2015

TÄYSJYVÄ-CIABATTAMun yks blogin suosituimpia ja luetuimpia postauksia on resepti italialaiseen ciabattaan. Mulla on tällä hetkellä menossa hiukan terveellisempi kausi, joten mietin saisinko sovellettua vain jauhoja vaihtamalla ciabatasta täysjyväversion. No onnistuihan se, mutta ihan täydellistä ciabattaa siitä ei tullut jauhojen koostumuksen takia. Ciabatta kohoaa yleensä monia tunteja, mutta kohotin taas kyseistä pari tuntia kuuden sijaan. Ehkä kohotusaika saisi olla paljon pidempi, jotta leipään tulisi ilmakuplia ja kuohkeutta. Tää leipä oli silti tosi hyvää, vaikka "kuplia" ei kauheasti löytynyt. Kokeilkaa ihmeessä, mutta jos teillä on aikaa niin kohottakaa enemmän! Kertokaa sitten kokemuksia.

TÄYSJYVÄ-CIABATTA

OHJEET:

5dl vettä
n. 10dl täysjyvävehnäjauhoa
1/2 pussia kuivahiivaa
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
(ripaus sokeria)

Päälle:

Siemensalaattisekoitust (auringonkukka, kurpitsansiemen sekä cashewpähkinä)

TEE NÄIN:

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää siihen hiukan jauhoja ja kuivahiiva. Sekoita ja lisää joukkoon öljy, siirappi, suola ja sokeri. Lisää jauhoja, kunne seos on pehmoista, muttei liian kovaa. 

Laita taikina kohoamaan tunnista kolmeen lämpimään paikkaan. Normaalisti ciabattan täytyy kohota n. 6 tunnin ajan, mutta minä en koskaan jaksa odottaa, niin sanotaan että tämäkin on nopea ciabatta meille herkkohipiäisille.

Vinkki!: Jos laitat taikinan mikroon, se kohoaa siellä nopeammin

Kun taikina on sen tunnin noussut, niin leivo pellille kaksi pitkää pitkoa ja painele niitä vähän kasaan, jolloin ciabatta leviää hiukan. Voit myös lisätä ciabatan päälle oliiveja, tomaattia tai rosmariinia, jos haluat. Minä tykkään ihan perus ciabatasta.

 Laita uuni tässä vaiheessa lämpeämään 250 asteeseen, jotta ciabatta ehtii vielä hetken nousta ennen paistoa. Iske uunin pohjalle keraamisessa kulhossa vettä. Vesihöyty saa aikaan leivälle rapean pinnan. Paista ciabattaa n. 20 minuuttia, että pinta muuttuu kauniin ruskeaksi

Älä kumminkaan laita uunista tulleen ciabatan päälle mitään pyyhettä, jos haluat pinnan säilyvän rapeana. Anna ciabatan jäähtyä kunnolla.Ja nauti iltapalaksi! 

Tässä ohje myös alkuperäiseen versioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan asiallisia kommentteja. Kritiikki ja muut huomioon otettavat kommentit luetaan ja mahdollisesti julkaistaan, mutta pidetään kuitenkin kommenttiosio tyhjänä turhista asiattomista kommenteista. Kiitos! :-)

Searchbox