11.7.2014

BERLIN SIGHTSEEING

Berliini. Se kiehtova, moderni, monikulttuurinen, monumentaalinen, trendikäs ja omintakeinen kaupunki. Berliiniä ympäröi monet toisen maailmansodan ja lähes 30 vuotta jakaneen muurin mullistukset. Ominaisena siellä on se, että joka puolella rakennetaan kokoajan jotain uutta. Nyt kumminkin on luvassa kunnon pompsi Berliinin nähtävyyksistä mitä tuli viikon aikana kierreltyä. Viikon sisälle saatiin ahdattua kumminkin aiika paljon nähtävyyksiä, mutta voin myös sanoa että paljon jäi näkemättä. Aivan upea kaupunki. 1251 Potsdamer Platz on se yks ydinkeskusta niistä Berliinin monista keskustoista. Joskus muinoin se on ollut vilkkain liikenneristeys sekä Berliinin vanha sydän. Muurin tuhouduttua jouduttiin koko keskusta laittamaan uusiksi joten se on nykyään todella moderni. Berliinissähän ei siis ole sitä yhtä keskustaa jonka ympärille on kaikki muut ns. alueet muodostuneet, vaan siellä on monta eri keskustaa jotka ympäröi koko Berliiniä. Potsdamerplatz oli meidän hotellista n. 1km päässä, jonne laiskuuden tultua pääsi jopa metrolinjalla U2. Sieltä löytyi kauppakeskus nimeltä Arkaden, josta löytyi Zaraa, Tally weijliä, H&mmää sun muita aika perusliikkeitä. Ainoastaan Bershka puuttui, enkä muistanut sen takia käydä koko liikkeessä kertaakaan viikon aikana. Kauppakeskuksesta löytyi myös meidän vakio ruokakauppamme REWE josta tuli haettua aamupalat matkalla jonnekin - minne ikinä oltiinkin menossa. Potsdamer Platzilta löytyy myös tämä Sony Center jonka rakennutti Europan pääkonttorin Helmut Jahn. Se on siis tuo kuvassa oleva telttamainen lasirakennelma. 976955
Branderburgin portti ja Branderburgin tori. Ehkä se yksi tunnetuimpia nähtävyyksiä koko Berliinissä. Se muistetaan muurin murtumisesta ja riemuitsevista väkijoukoista joulukuussa 1989. Ateenan propylaioen piirtämästä kaupungisportsta, jonka päällä ''kirmaa'' Voiton jumalattaren nelivaljakko tuli silloin rauhansymboli. Portti ei suinkaan tällä kertaa ollut remontissa tai huollossa, vaan sen takana oli puisto maailmanpyörineen missä ihmiset saivat tulla ilmaiseksi katsomaan MM-jalkapalloa. Alue oli todella iso. Mekin käytiin siellä maanantai iltana katsomassa yhdessä saksalaisten kanssa MM-jalkapalloa, jolloin paikalla oli monia kymmeniä tuhansia saksalaisia. Paikka kuhisi ihmisiä ja tunnelma oli kerta kaikkiaan katossa. Kalja virtasi ja bratwurstit teki kauppansa. Saksa voitti silloin Algerian ja olihan kaupungissa menoa ja meininkiä sen jälkeen ihan ilotulitteiden kera. Mahtava kokemus kerta kaikkiaan. Onneksi satuttiin näihin aikoihin paikalle, sillä Saksa on nyt taistelemassa kultapystistä Argentiinaa vastaan!
017 1214 Tv-torni sekä Alexanderplatz. Alexanderplatz on itäisen Berliinin sydän, joka oli ennen työläisten keskus. Se tuhoutui kummminkin ja rakennettiin siten enimmin jalankulkualueeksi. Nykyään Alexilta löytyy paljon erilaisia kauppoja, kauppakeskuksia ja myöskin tyttöjen lemppari avattiin just sinne eli Primark. Tv-torni oli taas DDRn aikainen, joka tuntui uhkaavan muita naapurikyliä. Torni on nykyään pyörivä ravintola ja sinne pääsee sisäänpääsymaksulla. Me itse emme käyneet sisällä vaan ihastelimme kyseistä 368m tornia alhaaltapäin. Torni näkyy joka puolelle kaupunkia kokonsa takia. Me näimme sen jo lentokoneesta laskeutuessamme Berliinin TXL lentokentälle.1190 1248 Museumsinsel eli museosaari. Sieltä löytyy viisi maailmanluokan taidemuseota. Me käytiin täälläkin vain ihastelemassa ulkopuolta. Luulin paikkaa isommaksi ja enemmän saarimaiseksi, mutta se olikin paljon pienempi keskittymä. Myös sieltä löytyi ihania erilaisia soittajia, mutta tämä herra soitti niin kauniisti viulua sekä mielellään poseerasi kameralle. Osasi jonkun verran kumminkin englantia ja tuli vaihdettua pari sanaa hänen kanssaan. Ihana! Museoiden takaa löytyi kiva rantatuolibaari, mistä otettiinkin kylmät juotavat ja mentiin nauttimaan päivästä aurinkotuoleihin.284 297 313 334 DDR-museo oli yksi kanssamatkustajien pakollinen käyntikohde, jossa tuli siis pyörähdettyä yhtenä päivänä. Museosta löytyi erilaisia tavaroita ja tietoa DDRn aikaisesta aikakaudesta. Suosittelen käymään, jos on kiinnostunut vähänkään historiasta tai muutenkaan DDRn aikakaudesta. Päästiin me istahtamaan Trabantin rattiin! Sisäänpääsymaksu olikohan 6 euron pintaan. Satutteko  muuten bongaamaan tutun hahmon lapsuusajoilta? 215 225 258 Gedenkstätte Berliner Mauer joka on muurin ja pakoa yrittäneiden muistomerkki. Näköalatasanteelta näki aika hyvin tämän jaon kun muuri halkoi vanhat korttelit ja eristi entiset naapurit toisistaan. Joillakin lapsilla saattoi äiti jäädä muurin toiselle puolelle tai ihan hyvin itse saatoit jäädä muurin toiselle puolelle, vaikka olisitkin asunut idässä, etkä lännessä. Todella pysäyttävää, että joskus on pitänyt tehdä jotain tälläistä vaikkei tästä ole kauaakaan kun muuri murrettiin. Myös se miten nopeasti nämä ''jäljet'' on saatu poistettua ja tilanne rakennettua uusia taloja. Oli jännää kulkea välillä, kun maahan oli laatoitettu muurin kulkemisjälki. Välillä tuli käveltyä lännessä ja välillä idässä. Suosittelen todellakin pyörähtämään vaikka siinä Mauerparkin yhteydessä, sillä tämä kohde sijaitsee ihan kävelymatkan päässä sieltä.
589
Charlottenburgin linna. Se on barokin mestariteos, jonka kuningas Fredrik I rakennutti ja antoi sille vaimonsa nimen. Sitä on laajennettu kahdesti ja vieressä sijaitsee iso Scholssgarten puisto. Sisälle ei  päässyt koska se oli suljettuna vielä tämän kesän kunnostustöiden takia. 1017Siegessäule on voitonpylväs joka vihittiin juuri yhdistyneen Saksan kukistaessa sodissa Tanskan, Itävallan ja Ranskan armeijat. Torniin pääsi sisälle jonne oli sisäänpääsymaksu. 
373 452 440 East Side Gallery. Ehkä se mun yksi lempi kohteista joka olikin maailman suurin taidegalleria. Sillä on pituutta yli kilometrin verran. Maalaukset on maalanneet yli 100 eripuolilta maailmaa olevaa taiteilijaa. He halusivat maalata tyhjän ''kankaan'' väreillä vapauden teemaan. Muuri on häkellyttävän kaunis graffiteineen. 1043 1081Checkpoint Charlie on Berliinin kuuluisin rajanylityspaikka Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton sektoreiden välillä.
Mahdollisuus kuvauttaa itsensä tuommoisten henkilöiden kanssa pientä korvausta vastaan. Ja kuten kuvassa näkyy, ruokapaikkoja oli ympäri kaupunkia. Oli ihan perus pikaruokaketjuista pikku nakkikoppeihin.
1112 
Nopeasti pyrähdettiinkin katsomassa Berliniin Olympiastadion vikoina päivinä. Alussa oli mutkia matkassa, kun luultiin että sinne ei mene metro ollenkaan, mutta menihän se ihan perille asti. Metropysäkinkin nimi oli Olympiastadion, joten ei voinut mennä hukkaan etsiessä kyseistä kohdetta. U2 metrolla Ruhlebeniin päin niin perillä oltiin. Kyseinen stadion näytti melko kolkolta. Stadion oli melko massiivinen ja ihan sen aikakauden mukainen mitä se on silloin ollut. Sisälle olisi päässyt sisäänpääsymaksulla, mutta meitä kiinnosti enemmän ulkokuori.267Viimeisenä, muttei vähäisimpänä Ampelmann jota et tule olemaan huomaamatta. DDRn aikaiset Ampelmannit hyppelevät useimmissa liikennevaloissa, sekä näistä ukkeleista on tehty erilaisia tavaroita heijastimista kylpytakkeihin. Miksei muualla maailmassa ole erilaisia liikennemerkkejä vaan aina ne samat tököttävät tikku-ukot? Tälläisiä muuallekin.
734 783
Memorial to the Murdered Jews of Europe. Mun yksi lempinähtävyyksistä Berliinissä. Tuo koskettava muistomerkki on tarkoitettu surman saaneille juutalaisille. 3000 eri korkuista betonipylvästä pistää hiljaiseksi varsinkin siinä vaiheessa kun vaeltelet niiden keskellä. Kyseinen muistomerkki löytyy aivan Brandenburgin portin viereltä. Vähän matkaa Potsdamer Platzille päin. Muistomerkin alta löytyy myöskin museo, mutta sinne oli aika pitkät jonot joten jätimme senkin välissä kun ohjelmassa oli muuta tekemistä.  

Pienenpieni nähtävyyspostaus saikin aikaan melkoisia tuskakohtauksia koska blogger ei suostunut toimimaan niinkuin olisin halunnut. Tekstit on tällähetkellä miten sattuu sekä nettikin sammui kesken kaiken. Loppuun asti päästiin näköjään ihan hyvin, joten nyt on aika pistää nukkumaan! 

EDIT// Unohdin kokonaan Holokaustin muistomerkin tästä, nyt se on lisätty!

Tekstiin on lisätty tietoa Otavan Karttaopas-kirjasta Berliini.

2 kommenttia:

  1. oi aivan ihana postaus! ♥ musta oli ihanaa kun kerroit kohteista aina vähän ja kuvat olivat hyvälaatuisia! tuo berliini vaikuttaa kyllä aivan kokemisen arvoiselta paikalta! :)

    VastaaPoista

Laitathan asiallisia kommentteja. Kritiikki ja muut huomioon otettavat kommentit luetaan ja mahdollisesti julkaistaan, mutta pidetään kuitenkin kommenttiosio tyhjänä turhista asiattomista kommenteista. Kiitos! :-)

Searchbox