9.8.2017

VINKIT YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN

Untitled

Mihin ihmeeseen koko kesä sujahti? Koulut alkaa tänään! Mie tulin jakamaan vähän vinkkejä tuleville abiturienteille kirjotuksia varten. Mie olin niitä, jotka eivät saaneet odotettuja arvosanoja ja jolla ei mennyt kirjotukset ihan nappiin. Tässä kuitenkin melko perinteisiä ohjeita teille abiturientit. Ihanaa alkavaa kouluvuotta kaikki!

K I R J O I T U K S I I N  V A L M I S T A U T U M I N E N 

1. Nuku hyvin. Mie nukuin oikeastaan joka aamu puoli yhdeksään ja aloitin lukemaan yhdeksältä (ellei ollut parin tunnin aamuvuoroa). Uni auttaa jaksamaan ja jos jaksat mennä joka ilta samaan aikaan nukkumaan, sekä herätä samaan aikaan aamulla niin sinulta löytyy edes jonkinlainen rytmi.

2. Aloita lukemaan ajoissa. Toivottavasti olette aloittaneet jo lukemaan, mutta ajoissa kun aloittaa niin saa varmemman otteen asioiden osaamisesta. Mie kirjotin syksyllä yhteiskuntaopin ja englannin. Harjoittelin englantiin ainoastaan Worddive-sovelluksen avulla, jonka koin itselleni todella hyödylliseksi. Mun oma sanasto kasvoi tosi paljon ja koin, että opin sen avulla enemmän kuin olisin lukenut kirjoista. Yhteiskuntaoppiin luin todella paljon, mutta ehkä tässä kohtaa lukemisen määrä ei vastannut laatua.

3. Jaa sun jaksot niin ettei kirjotuksiin lukeminen käy raskaaksi liian monen kurssin kanssa. Mulla oli kirjoitusten aikana olevassa jaksossa pelkästään kertauskursseja ja liikuntaa. Seuraava jakso olikin rankempi, 7 koodia. Ja viimeinen jakso sitten pelkkiä kertauskursseja. Kävin myös nelosjaksossa yhtä liikunnankurssia, joka antoi ainakin minulle vireyttä lukemiseen.

4. Älä vaan lue! Tee kaikkia niitä asioita mitä teit ilman kirjaläjää. Urheile, näe kavereita ja syö karkkia. Muista ettei se määrä, vaan laatu. Se pätee ihan tosi näissä kilpailuissa.

Untitled

K O E  T I L A N N E

1. Älä stressaa. Sie oot valmistautunut jo niin hyvin, että nyt on aika vain laittaa kaikki paperille mitä ikinä päähän tulee. Sie teet ainoastaan parhaasi ja se riittää.

2. Ota hyvät eväät, mutta panosta enemmän ns. naposteltavaan ruokaan. Mie en kerinnyt missään välissä syömään isoja leipiä tai salaatteja. Söin jokaisella kerralla viinirypäleitä, karjalanpiirakoita, juustokuutioita, suklaata sekä juomana oli vettä, mutta joskus myös lisään kokista.

3. Pukeudu mukaviin vaatteisiin. Mulla oli perinteisenä asuna aina legginssit, pitkähihainen paita ja neuletakki, sekä villasukat. Meän kirjotussali oli tosi viileä, niin monesti olisi saanut olla jopa lisää vaatetta päällä.

4. Suunnittele mitkä tehtävät teet ja tee hyvä pohjatyö. Mie tykkäsin monesti kirjoittaa jo jonkinlaisen alustavan esseen. Siihen tuli tehtyä aina alleviivauksia, muutoksi ja korjauksia. Lopuksi kirjotin sen vielä erilliselle paperille puhtaaksi. Hirveä työ siinä oli, mutta ainakin tuli varma vastaus.

5. Vastaa aina kysymykseen. Ole tarkka siitä mistä puhut ja mihin vastaat. Jos asia menee ohi kysymyksen voit olla varma nollasta pisteestä.

Untitled

S Y K S Y N  K I R J O I T U S T E N  J Ä L K E E N

1. Älä katso oikeita vastauksia abitreeneistä. Mie en katsonut kertaakaan oikeita vastauksia abitreeneistä, jonka koin kaikista parhaimmaksi asiaksi mitä pystyin tekemään kokeiden jälkeen. Mie tiesin, että oon parhaani tehny ja se riittää.

2. Nauti siitä ajasta mikä on syksyn kirjoitusten ja kevään kirjoitusten välissä. Siihen väliin mahtuu niin paljon kaikkea ihanaa ja ota siitä kaikesta ilo irti. Meillä oli lukupäivää ja penkkareita, jotka oli mun yhdet parhaimmista päivistä.

3. Ota kaikki irti vikasta lukiovuodesta. Keskity kevään kirjoituksini, mutta muista että sie teet parhaasi ja se riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitathan asiallisia kommentteja. Kritiikki ja muut huomioon otettavat kommentit luetaan ja mahdollisesti julkaistaan, mutta pidetään kuitenkin kommenttiosio tyhjänä turhista asiattomista kommenteista. Kiitos! :-)

Searchbox